Datakuber

En del dataset genererar datakuber istället för mosaiker när man beställer från data som lagts till ett bildsamling. En datakub är en stack eller tidsserie med bilder som är geometriskt registrerade till att ligga precis på varandra så att de lättare kan användas för vidare analys. Det är därför viktigt att välja bilder som faktiskt ligger på varandra (till skillnad från när man beställer en mosaik där bilderna bör ligga intill varandra) när man skapar sin bildsamling. Resultatet är en serie bilder vars relation till varandra beskrivs av en GDAL Virtual Format (VRT) fil. Att beställa en datakub går för övrigt till precis som när man beställer en mosaik.